Érdekel ez valakit? Kérdések és válaszok az új paksi atomerőműről

Érdekel ez valakit?

A nemzetközi helyzet fokozódik

2014. december 07. - Josef K

A zuhanó olajár miatt lejtmenetben az orosz GDP, megeshet, hogy egyes drága beruházásokról le kell mondaniuk, ahogy a Déli Áramlattal már meg is tették. Vajon Paks2 is erre a sorsra juthat? Mindeközben atomerőmű baleset történt Ukrajnában, nálunk meg előre titkosították a paksi építkezés adatait. Heti hírszemle érdekes fordulatokkal.

1. Oroszország elleni szankciók és döntően az olajár drasztikus csökkenése következtében az orosz GDP 7%-kal zuhan, ami 140 milliárd dolláros kiesést jelent. A tavaly 33 milliárd dollárnyi plusszal záró orosz költségvetés így jelentősen deficites lesz.  Részletek a Gurulóhordó blogon, itt.

2. Vlagyimir Putyin a bolgár szerződés hiányára fogta a 40 milliárd dolláros Déli Áramlat gázvezeték leállítását, de a fentiek tükrében könnyen belátható, hogy mi is állt valójában a háttérben. Tehát a Déli Áramlat, és a további orosz luxusberuházások, mint a 10 milliárd eurós paksi bővítésre szánt hitel Putyin bevásárlólistáján könnyedén kihúzható tételek.  Az Origo cikke itt olvasható.

3. Szerdán jelentették, hogy Ukrajna legnagyobb atomerőművében baleset történt. Az atomenergia ipar jó szokásához híven rengeteg információt közölt, idézve az egészet: “környezeti kibocsátás nem történt". A baleset miatt napi 2-3 órás áramkimaradások tapasztalhatóak szerte Ukrajnában.  A HVG írt erről, itt.

4. Aszódi: A kormány “hisz” (??) abban, hogy az EB nem kaszálja el tiltott állami támogatás miatt az idén/jövőre megkötendő Paks2 megvalósíthatósági szerződését, de mivel erre bőven van esély, így eleve ezt figyelembe véve hagynak lehetőséget a kiugrásra.  Újabb HVG cikk, mely itt olvasható.

5. A nemzeti fejlesztési miniszter által benyújtott T/2250. számú törvényjavaslat szinte minden adatot titkossá tesz Paks2-vel kapcsolatban. Mindez ütközik az Aarhusi egyezménnyel és az ötszörösen  (!) módosított alaptörvényünkkel is. A hír a Greenpeace blogján olvasható.

+1 vélemény a dicsőséges keleti nyitás margójára:

“A Putyin-rendszert az elmúlt sok-sok évben a növekvő olajárak tartották életben.
A brezsnyevi pangás mintájára eljött a putyini pangás ideje. Oroszország sok éven át tartó recesszióba/pangásba süllyedhet. Tavaly is így láttam, de most az olajárak esése megadhatja a kegyelemdöfést a korrupt rezsimnek…”
Zsiday Viktor befektető ír erről a blogján.



A bejegyzés trackback címe:

https://erdekelezvalakit.blog.hu/api/trackback/id/tr126964891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása