Érdekel ez valakit? Kérdések és válaszok az új paksi atomerőműről

Érdekel ez valakit?

Biztonságos?

2014. szeptember 27. - Josef K

11./ Az atomerőmű egyesek szerint az energiatermelés legbiztonságosabb, mások szerint legveszélyesebb módja? Mi az igazság?

 

Az atomerőművek a víz felmelegítésére létrehozott legbonyolultabb berendezések, tehát számolni kell rendszeres meghibásodásukkal. A műszaki problémák eddig legalább 25 esetben okoztak jelentős balesetet, ezek egy részében radioaktív anyagok is kerültek a környezetbe. A csernobili katasztrófa hatásával összefüggő rákos megbetegedések a leg-újabb kutatások szerint Európában csaknem 1 millió embert érintettek. A beavatkozást igénylő – radioaktív cézium-137-el szennyezett – terület kiterjedése 200 000 km2 volt, a tilalmi zóna kiterjedése 2827 km2, ez nagyobb, mint Nógrád megye (2544 km2). A fukushimai baleset következményei egyelőre beláthatatlanok, de a Nemzetközi Nukleáris Eseményskála szerint a csernobilihez hasonló probléma kibontakozásával kell számolnunk. A radioaktív víz az erőműből megállíthatatlanul ömlik az óceánba, melynek partmenti szakaszán a megengedett határérték többezerszeresét mérik folyamatosan.

11 PaksVobiscum_2014_1024_768__Page_27_Image_0001.jpg

A környezeti és baleseti kockázatok kiterjednek az atomenergia előállításának teljes életciklusára:

  • A hagyományos mélyművelésű bányászat során – amely különösen a lencsés kifejlődésű érctelepek esetében jelent megoldást – a felszín alatti járatokban dolgozóknál a radon sugárzás okoz súlyos egészségkárosodást.
  • A külszíni bányászatnál a kiporzás radioaktív hatása jelent problémát.
  • Mind a bányászatnál, mind a különféle feldolgozási folyamatok során gondot jelent a keletkező hulladékoknak az átlagosnál magasabb radioaktivitása, ezért minden esetben a kiporzás csökkentésére kell törekedni – teljesen megakadályozni sajnos nem lehet.
  • Újabban felmerült a mélyművelésű bányászat kiváltása „korszerűnek” tekintett felszín alatti perkolációs technológiával. Ennek során a mélybe pumpált, majd visszaszivattyúzott nagy mennyiségű kénsavval oldják ki a hasznosításra szánt terméket a kőzettestből. Ez azonban brutális beavatkozást jelent a felszín alatti kőzetviszonyokba.
  • Az ércfeldolgozás illetve a fűtőelem-gyártás során nagy mennyiségű veszélyes hulladék keletkezik, amit ártalmatlanítani kell.
  • A paksi erőmű esetében máig megoldatlan környezeti problémát okoz a keletkező hatalmas mennyiségű hulladékhő Dunába bocsátása.
  • A biztonsági kockázatok egyre súlyosabb megítélésével egyenes arányban nőnek az ezek kezelésére fordított költségek is. Globális léptékben a legsúlyosabb gond a nagy radioaktivitású hulladékok kezelése. Magyarországon csak az elmúlt négy esztendőben 1,85 milliárd forintot fordítottak a radioaktív hulladék lerakására alkalmas helyszín megtalálására. A kiégett kazetták ideiglenes tárolásának költségei ugyanebben az időszakban 9,2 milliárd forintra rúgtak.

Csernobil és Fukushima után nehéz jóhiszeműnek nevezni az atomerőművek biztonságáról szóló fejtegetéseket.

 

12./ Megoldott-e a nukleáris hulladék tartós elhelyezése Magyarországon? Mi a helyzet más országokban?

 

Kis- és közepes radioaktivitású hulladékok az életciklus szinte minden lépésénél keletkeznek, bár ezek mennyisége nagy, elhelyezésük megoldottnak tekinthető. A nagy radioaktivitású nukleáris hulladék elhelyezésére ellenben az első atomerőművek üzembe helyezését követő hatodik évtizedben sincs még megfelelő technológia. A mélyen fekvő, stabil, vízmentes geológiai rétegekben való elhelyezést tartják az egyetlen olyan megoldásnak, amellyel érdemes foglalkozni. 1999-ben helyezték üzembe az első, és máig egyetlen ilyen létesítményt az Amerikai Egyesült Államokban, Új-Mexikóban – azonban nem erőművi, hanem katonai eredetű hulladékok elhelyezésére. A létesítmény területén 2014. február 14-én váratlanul megemelkedett radioaktivitást mértek, ezért a dolgozókat azonnal evakuálták, néhányan közülük még így is a megengedettnél magasabb sugárdózisnak voltak kitéve. A probléma okát hónapok óta keresik, de a hatóságok egyelőre teljesen tanácstalanok. Az üzem működése szünetel. Az érintett területen 12 000 évig (!) tilos földmunkát végezni.

12 PaksVobiscum_2014_1024_768__Page_30_Image_0001.jpg

Magyarországon 32 évvel az atomerőmű üzembe helyezése után a magas radioaktivitású hulladékok elhelyezésére még konkrét tervek sincsenek.

A jövő nemzedékekkel szemben súlyos felelőtlenség olyan műszaki megoldást alkalmazni, amelynek következményeit nem vagyunk képesek megnyugtatóan kezelni. Különösen akkor, ha az energia előállítására olyan alternatív megoldások is rendelkezésre állnak, amelyek a környezetet jóval kevésbé terhelik, és nem járnak ehhez fogható műszaki kockázattal.

A radioaktív hulladékok biztonságos elhelyezése világszerte megoldatlan, olyan műszaki kihívás, amely egyelőre meghaladja az emberiség ismereteit.

 

13./ Biztosítja vagy kockáztatja Magyarország energia-függetlenségét a moszkvai megállapodás? Milyen előnyökkel illetve hátrányokkal jár ehhez képest, ha továbbra is az EU egységesülő energiapiacán vásárolunk áramot?

 

13 PaksVobiscum_2014_1024_768__Page_32_Image_0001.jpgPiaci illetve ellátási kockázata természetesen az uniós áramimport további növekedésének is volna. Ez a kockázat azonban csak korlátozott, amennyiben az európai partnerekhez képest Magyarország hagyományosan drágán termel áramot. Ha a behozott áram aránya növekszik (vagy éppen a kivitelé, a paksi beruházás következtében), akkor a hazai ellátórendszer egyensúlyát biztosító szabályozásnak ehhez alkalmazkodnia kell. Az európai árampiac egységének erősítésére irányuló uniós törekvések mindenképpen rákényszerítik a tagországokat energiapolitikájuk felülvizsgálatára. Annyi bizonyosnak látszik, hogy e törekvések elutasításának anyagi és politikai kockázata meghaladná az együttműködését.

Az Oroszországgal újabban kötött szerződések hordozzák a nukleáris befektetésekre jellemző valamennyi (finanszírozási, megtérülési, műszaki, biztonsági) kockázatot. E kockázatok egy része túlmutat az energiapolitikán. Itt elsősorban a külföldi államadósság megugrására gondolunk. De fokozza ez a lépés az orosz-magyar energetikai viszony aszimmetriáját is. A szerződésben szereplő vitarendezési mechanizmusok pedig hátrányosak a magyar félre nézve. Valószínűsíthető továbbá, hogy egy Moszkvával kialakuló üzleti vita a paksi beruházás körül átterjedne a kapcsolatrendszer más területeire is (pl. gázszerződés, befektetések).

Szoros és egyoldalú energetikai kapcsolatunk Oroszországgal eddig lényegében geopolitikai kényszerűség volt, további erősítése viszont szuverén döntés, melynek következményeiért a felelősséget a mostani kormánynak kell viselnie.

 

 

also_sarga_vonal.png

Olvasson tovább!

 

zold_nyil.pngOlcsó?

zold_nyil.pngKörnyezetkímélő?

zold_nyil.pngBiztonságos?

zold_nyil.pngJogszerű?

PDF-download-icon.pngA Paks vobiscum? című kiadvány egyben letölthető ide kattintva.

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekelezvalakit.blog.hu/api/trackback/id/tr756737355
süti beállítások módosítása