Érdekel ez valakit? Kérdések és válaszok az új paksi atomerőműről

Érdekel ez valakit?

Erre van előre!

2014. október 05. - Josef K

errevanelore.jpgLehetséges-e a magyarországi természeti adottságokat figyelembe véve, egy környezeti szempontból fenntarthatóan működő energiarendszert létrehozni? Lehetséges-e a súlyosan környezetterhelő és komoly biztonsági kockázatokat jelentő atomenergia és fosszilis alapú technológiák mellőzésével, megújuló alapon ellátni a hazai energiaigényeket? Az Erre van előre - Vision 2040 Hungary 2.0 egyértelmű igennel válaszol a kérdésre! A fenntartható energiagazdálkodás felé vezető utat bemutató kötet itt letölthető.

A villamos áram és a hőenergia a „civilizált” társadalmakban - kis túlzással - az ivóvízzel és a táplálékkal egyenértékű életfeltételek. Éppen ezért a kellően felkészült döntéshozók számára a fosszilis energiahordozók megfogyatkozásának problematikája és az energiaszektor már-már elviselhetetlen környezetterhelése olyan természettudományos felismerések és egyben figyelmeztető jelek, amely az energetikai önellátás felértékelődésének és a környezetkímélő megoldások irányába mutat. Az energiaszektor tehát egyre inkább olyan stratégiai ágazattá válik, amelynek biztonsága és függetlensége kulcsfontosságú, életbevágó. Számos egyéb mellett ez a legfőbb magyarázata annak, hogy a legtöbb észak- és nyugateurópai ország egy olyan energiaforradalom kellős közepén tart, amely a helyben rendelkezésre álló megújuló energiaforrások felhasználását és az energetikai hatékonyság radikális javítását preferálja. Ennek alátámasztására szolgáló adat, hogy 2000 és 2013 közötti időszakban a 105 GW szélerőmű és 80 GW napelem-kapacitást telepítettek, ugyanakkor 13 GW atomerőművi, 19 GW szénalapú és 24 GW olajtüzelésű kapacitást (EWEA 2014) vontak ki az EU-ban (összehasonlításként a paksi atomerőmű kapacitása 2 GW).

Mindeközben Magyarországon energetikusaink jó része az atomerőműépítés, döntéshozóink az aktuális választások elé időzített rezsicsökkentés lázában égnek. Ez különösen a fentiekben felvillantott azon energiaforradalom fényében kellene elgondolkodtató legyen, amely során az úgynevezett „fejlett térség” egyre határozottabban fordul az ezzel gyökeresen ellentétes, fenntartható, új megoldási irány felé. Az atomenergiában ma már leginkább csak a környezeti szempontokat kevéssé mérlegelő fejlődő országok látnak fantáziát. A természeti erőforrások, illetve az ezekből nyerhető szolgáltatások (mint az áram vagy a hő) ára pedig a korlátosan rendelkezésre álló készletekkel összefüggésben a természettudomány és a közgazdaságtudomány törvényei szerint mindenhol emelkedik. Ezen energia- és környezetpolitikai aktualitások kapcsán merül fel a kérdés, hogy lehetséges-e a magyarországi természeti adottságokat figyelembe véve, egy környezeti szempontból fenntarthatóan működő energiarendszert létrehozni. Lehetséges-e a súlyosan környezetterhelő és komoly biztonsági kockázatokat jelentő atomenergia és fosszilis alapú technológiák mellőzésével, megújuló alapon ellátni a hazai energiaigényeket?

2007-től folyó munkánk első gyümölcseként 2008-ban publikáltuk azt a tanulmánykötetünket, amely Az energiagazdálkodás és az emberi tényező címmel az energiagazdálkodás és -tervezés társadalomtudományi összefüggéseire hívta fel a figyelmet. 2011-ben jelent meg kutatócsoportunk első hosszútávú energiaforgatókönyve, amelyben arra a kérdésre kerestük a választ, hogy hogyan valósítható meg egy környezeti szempontok szerint működő energiarendszer. Határozott véleményünk már akkor is az volt, hogy egy fenntartható energiarendszer 2040-ig létrehozható és működtethető lenne a magyarországi természeti és környezeti adottságokhoz igazítva - ráadásul társadalmi léptékben, minden költséget figyelembe véve - lényegesen olcsóbban, mint bármely más megoldás. A választás meghatározóan szemléletmód, értékrend, ismeretek, etikai összefüggések és a fentiek alapján végeredményben politikai döntés kérdése.

Jelen tanulmánykötetünk ennek az első koncepciónak csupán kiegészítése, bővítése és pontosítása. Megközelítésmódunkat továbbra is az jellemzi, hogy a felvázolt koncepció egyfajta „best case scenario”, amely elsősorban a döntéshozatali szempontok tekintetében feltételez egy, a maihoz képest gyökeresen eltérő hozzáállást. A döntések kapcsán ugyanis véleményünk szerint egy természeti meghatározottságra volna szükség, vagyis a jelenleginél lényegesen alaposabb természettudományos ismeretekre, valamint a 4-5 éves politikai ciklusokon átívelő hosszú távú gondolkodásra, illetve globális léptékű kitekintésre.

dr. Munkácsy Béla
szerkesztő, az „Erre van előre” kutatás vezetője


A kötet az ELTE TTK, Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék „Erre van előre” kutatócsoportja
és a Környezeti Nevelési Hálózat Országos Egyesület gondozásában készült, 2013-2014-ben, alább letölthető.

 

PDF-download-icon.pngErre van előre - Vision 2040 Hungary 2.0

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekelezvalakit.blog.hu/api/trackback/id/tr536762227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kutatoos 2015.09.16. 01:44:18

Üdvözlök mindenkit és üdvözlöm Munkácsy urat a kutatás vezetőjét, úgy gondolom hogy most értek össze a gondolatok köztem és Önök között a témát illetően. Igaz én csak hobbi szinten foglalkozom a megújuló energiák hasznosítása témával és ami ebben az írásban szerepel az nekem nagyon tetszik. Az írás elején feltett kérdésre válaszolva a válaszom az, hogy lehet olyan megújuló energiákkal működő energiaellátó rendszert létrehozni Magyarországon ami szem előtt tartja a környezeti adottságokat és választ ad a fenntartható fejlődésre.
Véleményem a következő. Figyelembe véve azt a kevés területet ahova érdemes rotorlapátos szélerőműveket telepíteni, az ország területének döntő hányada arra nem alkalmas hogy ilyen erőmű tipusban gondolkozzunk. Egyrészt: mert sok a szélcsendes időszak másrészt: mert a rotorlapátos szélerőmű időjárásfüggő és rugalmatlan. Szerkezeti felépítésénél fogva pedig csak a szélenergiát tudja hasznosítani. De ennek ellenére mindenütt ez a kiinduló pont mármint a rotorlapátos szélerőmű ami véleményem szerint zsákutca.
Akkor mi a megoldás? Én az évek során arra jöttem rá de a trendek is ezt mutatják, hogy a hibrid megoldásoké a jövő. Pl. Szélenergia plusz napenergia. Vagy. Szélenergia plusz napenergia plusz áramfejlesztő generátor ami már át tudja fedni a nap 24 óráját az energia ellátást illetően. De még ezek sem tökéletesek mert nem egységesített ez a megoldás sem. A megoldás egy olyan erőmű tipus ami ötvözi a megújuló energiákat ami megbízhatóan és kiszámíthatóan működik a nap 24 órájában. Ezért én azt mondom olyan hibrid megoldások kellenek amik többféle megújuló energiát tudnak hasznosítani. Amik az adott napszakhoz és az adott időjárási viszonyhoz rugalmasan igazodva az adott megújuló energiát használják. Amik a megújuló energiákat a következőképpen rangsorolják. Első a napenergia ami napszakhoz kötött és kiszámítható második a biogáz ami mindent áthidal harmadik a szélenergia ami esetenként áll rendelkezésre. Igen, ezen az erőmű tipuson belűl a szélenergia már harmadrendű tényező!!
Nos egy ilyen erőmű tipusból kiindulva van megoldás. Van válasz a fenntartható fejlődésre van válasz a globális felmelegedésre van válasz az atomenergiára és még sorolhatnám.
Egy ilyen hibrid tipusú erőmű használható az erősebben széljárta területeken és a gyengébben széljárta területeken is és mindegy hogy milyen a területi adottság mert mindenütt működni fog.
Nos én ezt gondolom. Amivel lehet egyetérteni - vagy nem.
süti beállítások módosítása