Érdekel ez valakit? Kérdések és válaszok az új paksi atomerőműről

Érdekel ez valakit?

22 éve, 1992. október 25-én terelték a Dunát a bősi erőműre

2014. október 27. - Josef K

Dunacsúny.jpgA 22 év (8035 nap) tömör statisztikája: A dunacsúnyi gáthoz érkező 1448 ezer milliárd köbméter vízből 297 milliárd köbmétert engedtek a Dunába, és 1151 milliárd köbmétert tereltek a bősi csatornába. Azaz 22 éve a víznek csak húsz százaléka jut a Duna-mederbe a magyar-szlovák határszelvényben.

Az ábra az éves megosztást mutatja, és szemlélteti, hogy 22 éve nincs ökológiai minimumfeltételt kielégítő vízmennyiség a szigetközi szakaszon.

Duna_2014oct25.jpg

Hajósy Adrienne


Nagymarostól Paksig

 

A bős-nagymarosi duzzasztómű és Paks2 között, ha belegondolunk, felfedezhetünk néhány párhuzamot.

1. Mindkét létesítmény áramot termelt volna, túlságosan drágán, vállalhatatlan ökológiai kockázatok árán.

2. A fülig adósodott magyar államnak egyikre se futotta, mindkettő hitelbe épült volna, ami az üzletet tovább rontotta. A hitelező és a kivitelező mindkét esetben külföldi volt, 1988-ban Ausztria, most Oroszország.

3. 1990-ben a dunai duzzasztóművek építésére vállalt kötelezettség felmondása a szovjet birodalomtól elszakadó független magyar külpolitika egyik legelső, jelképes cselekedete volt. 2013-14-ben a Paks2 építéséről kötött szerződésekkel Magyarország jelképesen visszatért az orosz birodalom érdekszférájába.

4. A nép feje felett kötött egyezség mindkét esetben tiltakozást váltott ki. A vízlépcsők elleni fellépés a hazai ökológiai mozgalom első nagy erőpróbája volt, amely meghatározó szerepet játszott a Kádár-rendszer összeomlásában. A Paks2 elleni tiltakozás...

Lányi András

További információk: www.szigetkoz.biz, www.szigetkozi-monitoring.hu

Indexkép forrása: Panoramio

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekelezvalakit.blog.hu/api/trackback/id/tr906838941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása